deenhu

Dr. Kelemen László András mailto linkedin

Ügyvéd

Szakterületek:

Corporate INTL Global Awards 2011:
Az év vállalati jogásza Magyarországon


Corporate LiveWire 2015:
Mergers & Acquisitions díj nyeretese

Kelemen László András elsősorban a társasági és gazdasági jog, versenyjog, ingatlanjog területére, szabályozási és adójogi kérdésekre, valamint jogviták rendezésére összpontosít. Számos Magyarországon működő nemzetközi cég állandó jogi képviselője. Rendszeresen képvisel nemzetközi és hazai cégeket a Gazdasági Versenyhivatal előtt és versenyjogi kérdésekben tanácsadást végez számukra. Nemzetközi és hazai vitarendezési eljárásokban is rendszeresen részt vesz. Az ügyvédi irodában 1996, a Szabó és Társai Ügyvédi Iroda néven történt megalapítása óta dolgozik. 1999-ben és 2000-ben az Ernst & Young LLP New York-i irodájában kirendelésen vett rész menedzserként, ahol, mint a magyar ügyek referense befektetési és adóügyi vonatkozású kérdésekkel foglalkozott. László 2007 óta szerepel a Chambers Europe és más hasonló kiadványokban, mint a társasági jog/átalakulások és részesedésszerzések, valamint a vitarendezés területeinek vezető magyarországi jogi szakértője. László 2011-ben az év vállalati jogásza díjat kapta a Corporate INTL folyóirattól.

Az utóbbi idők szakmai tapasztalatai:

 • M&A ügyletek bonyolítása eladó- és vevői oldalon Magyarországon és külföldön, (pl. magyarországi székhelyű pénzügyi vállalkozás képviselete egy online biztosítási alkuszcégben lévő részesedésének eladása során, magyar hitelintézet képviselete az autópark-kezelési szolgáltatást nyújtó leányvállalatának értékesítése során, tanácsadás nyújtása egy globális árukereskedő cég számára a közép-kelet-európai régióban történő vállalat- és létesítményfelvásárlások kapcsán,egy japán cég magyarországi érdekeltségei adásvétele során, cementgyártó vállalat képviselete a magyarországi leányvállalatainak értékesítése tekintetében, továbbá egy egyesült államokbeli élelmiszergyártó cég képviselete, valamint építőipari cégek, magán-munkaerő közvetítő cég értékesítése során, illetve un. „distressed” eszközök vásárlása tekintetében) ellátott jogi képviselet
 • Szerencsejáték szolgáltatók számára rendszeres tanácsadás nyújtása (online és offline szektorban egyaránt)
 • Magyarországi társaságok és üzleti központok felállításában és üzemeltetésében való rendszeres közreműködés (pl.: európai, egyesült államokbeli, kanadai és indiai befektetők képviseletében, közraktár, pénzügyi vállalkozások és más cégek alapításában való részvétel)
 • Magyarországi zöldmezős beruházások előkészítése, FIDIC-szerződések szerkesztése és tárgyalása (pl. svájci vállalkozás magyarországi letelepedése, biatorbágyi raktárbázis kialakítása, magyarországi gáztározó kialakítása, növényolajgyári beruházás során)
 • Összefonódások engedélyeztetése a Gazdasági Versenyhivatal előtt (pl. biztosító esetében), kartell-ügyekben képviselet ellátása és tanácsadás (pl. a szolgáltatási szektorban és a pénzpiaci szektorban)
 • Versenyhivatali engedélyezés egy magyar gyógyszeripari logisztikai társaságnak egy globális csomagkézbesítő, szállító és logisztikai vállalat által történő felvásárlása ügyében
 • Egy lakás-takarékpénztár képviselete a GVH által folytatott kartellvizsgálat során
 • Egy globális biztosítótársaság magyar leányvállalatának képviselete a GVH által folytatott kartellvizsgálatban
 • Vitarendezési eljárásokban való rendszeres részvétel választottbíróság (nemzetközi/magyar) és rendes bíróságok előtt

Szakmai pályafutás:

 • Ügyvéd – Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda, 1998-tól
 • Ügyvédjelölt – Szabó és Társai Ügyvédi Iroda, 1996 – 1998
 • Junior tanácsadó – Ernst & Young, Budapest, 1996
 • Bírósági fogalmazó – Fővárosi Bíróság, 1995 – 1996
weboldal készítés: emotions
üzemeltetés és karbantartás: ALPHANET